Maximalisten

Jag byggde min egen pizza
Byggde och byggde, det var väl inte direkt någon stor ingenjörskonst inblandad. Inte någon matlagning heller egentligen. Det var nog mer att jag monterade min egen pizza men eftersom det blev så himla gott och bra och eftersom jag har en helt egen blogg i vilken jag kan skriva om precis vad jag vill och om allt som faller mig in får ni nu en rapport om tabberaset.
 
Jag har tänkt mig att jag från och med nu och en tid framåt ska laga mat främst av sådant som redan finns hemma. Tömma frysen, länsa skåpen. Typ så där. Och eftersom jakten på vad som uppges vara den optimala fryspizzan från Oumph! hittills är resultatlös (nästa leverans KANSKE i morgon) så kände jag i en stund av impulsivitet blandat med lika delar frustration att jag lika gärna kunde stampa igång projektet. Fyra av raketerna liksom. Sagt och gjort. Jag bligade nyfiket in i delar av frysen som jag uppenbarligen inte besökt på länge, öppnade skåp lådor och kylar och registrerade med en hastighet en utomordentligt bra dator hade avundats mig en rad möjliga och oerhört festliga måltidsmöjligheter. Massor av frysta Ebba-ärtor blir givetvis flera liter grön ärtsoppa, veganska grytbitar blir vegansk gryta - ja, så där fortsatte det. Livsmedlen talade till mig samtidigt som pengahögen växte av bara planeringen. Klimatsmart, ekonomiskt smart och bara smart förstås. Allt på samma gigantiska bräde av ren och skär smarthet. 
 
Hur som helst hade jag i kylen ett ekologiskt pizzaset. "How you doin?" sa jag och lyfte smeksamt ut det. En påse Tofuttiost mötte samma öde. Och här måste vi faktiskt prata lite om det färdiga resultatet. Se det som en nödvändig utvikning. 
 
Som vegan har jag upptäckt att jag ständigt letar efter den perfekta osten. Eller "osten". Den som doftar, ser ut som och - viktigast av allt - uppför sig som en ost ska. Det har visat sig vara mycket svårt. Jag har hittat den optimala ersättaren för fetaost men för gratäng, pizza och annat där stora mängder smält ost bör ingå har jag provat många och blivit lika besviken på alla. Vegansk ost är klibbig. Mycket klibbig. Den avger en kletig beläggning i gommen som inte är helt borta ens dagen efter att man ätit den. Den är också svår att "dosera". Regeln tycks vara att man måste använda mindre av den än man gör av vanlig ost, och det är i sig förstås ingen stor sak. Problemet är att mindre oerhört snabbt blir för lite och då står man där med en tråkig maträtt istället för med munnen full av klibbigt klet. Ja, problematiskt och tills igår i mina ögon och smakpalett dessutom olösligt. 
 
Och det är nu, mina damer och herrar, som jag vill introducera, presentera och applådera Tofutti Creamy Smooth "Mozzarella Style". Den fulländade min pizzaupplevelse och betedde sig precis som man förväntar sig att en ost ska. Det smakade dessutom bra och lämnade efter sig inget annat än en behaglig mättnad helt utan klet i gommen. Jag älskar den! 
 
Så då hade vi alltså ekologiskt pizzakit med färdiggjord deg (hurra!), färdig tomatsås (också hurra!) och en påse ost. Vi hade vidare Vegmes sojaprodukt Vego gourmet bites (hurra!), ruccolablad, picklad rödlök och Sheese greek style. Monteringsanvisning som följer:
 
Rulla ut pizzadegen på en plåt.
Bred på tomatsåsen.
Häll över påsen med ost och fördela den.
Lägg på vegmebitarna.
Ställ in i ugnen 15 minuter.
Ta ut.
Lägg på ruccolan.
Lägg på den picklade löken.
Smula över Sheese.
Ät.
Njut.
 
Ja, det är bara den högra delen av pizzan. Det beror på att jag för sent kom på att jag borde ta en bild av den och vid det laget redan ätit upp allt till vänster. Enda kvarvarande barnet här hemma åt den med honung på. Veganer vill kanske ha Agavesirap på. Just den här veganen som skriver inlägget ville emellertid inte det utan åt den glatt ändå. 
#1 - Anonym

Wow!

Svar: Exakt vad jag sa mellan tuggorna!
Maximalisten