Maximalisten

Hinklista och nixlista
Den förekommer i många filmer, i långt fler konversationer och, om jag förstått saken rätt, dessutom i verkligheten. Vad jag pratar om? Hinklistan förstås! Eller "Bucketlist" som man egentligen säger på svenska nu för tiden. Ett samtida fenomen som handlar om att kunna bocka av alla upplevelser man listat innan man dör. En hink full av äventyr skulle man kunna säga. 
 
De här hinkarna som folk gärna vill bli färdiga med innan de går hädan innehåller mestadels sådant som mycket möjligt får dem att lägga fötterna i vädret i förtid. Det är saker som att kasta sig från världens högsta byggnader, hoppa med gummisnodd runt fötterna från broar, gå över broar - gärna hängbroar - som ser ut att helt mist sin kapacitet att på ett säkert sätt frakta folk från ena sidan av den bottenlösa ravinen till nästa, äta middag vid ett bord som hissats upp i luften på ungefärlig nivå med flygplans marschhöjd, bestiga berg och så vidare som det handlar om. 
 
Det är alltså dylikt människor vill göra. De vill simma med hajar (ibland delfiner men de är ju fredliga så jag är inte helt säker på att de ingår i majoriteten hinklistor), äta giftiga fiskar och svampar, korsa valfri pol med snöskor och mycket litet tält, eller göra en världsomsegling ensam i en båt av för mig okänt slag (segelbåt kanske). 
 
Hatten av, säger jag. 
 
Min hinklista innehåller följande:
 
Försöka hålla mig vid liv så länge det går
Åka transibiriska järnvägen med min man
Gör mer av alla ofarliga och trevliga saker jag redan gjort
(Jag skulle vilja få barnbarn också men det ligger helt utanför min beslutanderätt så det låtsas jag så gott som aldrig om)
 
Min nix-lista innehåller följande:
 
Allt jag nämnde av det slag som andra har i sina hinkar
Allt annat farligt som jag inte redan har nämnt
 
Eventuellt kommer transibiriska järnvägen också att utgå från min hinklista då jag nu sett en film om färdvägen och därvidlag tvingats till den otrevliga insikten att det även där förekommer obehagliga och riskabla sträckor. 
 
 
 
Här är en bild jag tog när jag var på väg upp till "The Peak" i Hongkong. Alla som känner mig och de som eventuellt läser det här inlägget förstår genast att den här aktiviteten låg i min mans hink och att jag följde med endast på grund av äktenskaplig lojalitet och dåliga förkunskaper om vad vi skulle utsättas för.