Maximalisten

En riktigt lyckad fälla
 
Ja, här tänkte jag mig recensera en särdeles bra bok, egentligen två särdeles bra böcker. Men hur det nu var när jag i tankarna gick igenom vad jag skriva ville så upptäckte jag strax att det var mindre en recension och betydligt mycket mer en lovsång eller faktiskt snudd på en kärleksförklaring som pockade på att bli avfattad. Men vad gör väl det!
 
Jag kan inte för mitt liv komma ihåg hur det hela startade men jag tänker mig att det förmodligen var tidigt en morgon eftersom det mesta av det bästa i mitt liv försiggår just i arla morgonstund då jag är väldigt kvällstrött och följaktligen sällan får uppleva fantastiska saker då. Så vi kan för enkelhetens skull föreställa oss att det hela gick av stapeln en tidig morgon vid köksbordet, kanske med en snarkande hund liggande på sin värmedyna som uppmuntrande ljudkuliss och revisita i bakgrunden. 
 
 I början förstrött men sedan alltmer intresserat klickade jag mig runt hos Adlibris. En neurokirurgs öden och äventyr hamnade i kundvagnen - gillar förresten verkligen att det hos Adlibris är en hel vagn och inte bara en futtig liten korg, jag tycker att det tyder på stor beslutsamhet men också härlig optimism! Ganska direkt efter det såg jag den ... Flugfällan av Fredrik Sjöberg. Flugfällan. Bara titeln andas djärvhet och mod. Så gjorde också baksidestexten varpå jag naturligtvis köpte den. 
 
När den väl anlänt med gratisfrakten och jag tagit mig en titt på den förstod jag att det här skulle bli en stor läsupplevelse och om det blev! Språkligt så vackert och säkert att det verkligen rörde mitt innersta språkcentra samtidigt som det smekte själen vilken snabbt spann som en nöjd katt. Fängslande historia som flätas samman med författarens eget liv, som också det sannerligen är väl värt att ta del av. Han bor på en ö, den gode Fredrik och han intresserar sig för och vet absolut det mesta som finns att veta om blomflugor. Därtill är han konst- och litteraturintresserad och har, skulle det visa sig, en synnerligen god näsa för mångfacetterade människoöden. Därav fick jag tillfälle att hänföras över både Malaise och Ester Blenda Nordström, den förstnämnde entomolog (och konstruktör av en faktisk flugfälla) vars avhandling behandlade de asiatiska steklarna. Ester Blenda Nordström var sveriges första wallraffande journalist som skrev böcker om sin månad som piga och sedan gjorde något liknande av sin tid bland samerna. Dessa båda var också gifta under en period, vilket för Ester Blendas del resulterade i boken om Kamtjatka (och inget om maken) och för René Malaise del i skilsmässa efter fyra år. 
 
Så vad har vi då? Jo, vi har en författare som skriver vidunderligt bra. Vi har en historia som är alldeles fantastiskt bra skildrad och vi har en roman befolkad av idel intressanta människor vars liv på alla de sätt är gripande.Vad har vi mer? Intet mer behövs men vi har trots det faktiskt mer - vi har författarens högkvalitativa humor alltid närvarande men i en sorts förbifart som känns i alla stycken mycket tilltalande. Det är fniss men också skratt, och det är så begåvat och intelligent att jag knappt vet mig någon levandes råd. 
 
Det finns bara en enda sak som är dålig med Fredrik Sjöbergs Flugfällan och det är att jag redan läst den.
 
Nu har karln tack och lov skrivit fler böcker och det är därför den här hyllningen bort innehålla två särdeles goda böcker, men alldeles nu blev jag snål och njuter den därför tillfälligtvis för mig själv. Så går det när inlägget drar iväg och tenderar att bli en egen roman. Jag ber att få återkomma i ärendet! Men låt oss för all del fram tills dess fortsätta att älska Fredrik Sjöberg och hans författargärning.