Maximalisten

Är du Banksy?
2013 tillbringade jag fyra veckor i Bristol. Jag hade aldrig varit där tidigare men föll omedelbart och handlöst för staden. Blev väldigt förälskad faktiskt och var oerhört lycklig under de där fyra veckorna jag spenderade där. Vi hyrde ett hus med heltäckningsmattor överallt och en "boiler" som lät mystiskt i badrummet. Huset låg på en lagom rask promenad till Sainsbury´s (live well for less) där jag köpte fantastiska saker som räkor med aiolidipp färdigt att äta rakt ur förpackningen, chips jag adrig tidigare vare sig sett eller smakat och massor av annat som inte försäljs här. Då och då tog jag bussen ner till centrum och hoppade av vid Cabot Circus, men oftare ändå promenerade jag i stället dit. 
 
Bristol är kurvigt, eller kanske snarare kulligt. Det är byggt i en varierande terräng, högt och lågt mest hela tiden. Det är fullt av små butiker och slaktarens butik trängs med second hand affären, butiken med afrikanskt konsthantverk, många välgörenhetsshoppar, chokladbutiker, dvd-butiker, inredning, vanlig loppis och mycket mer. Det är också rikligt bemålat. Det finns ett stort antal fasader som försetts med konstnärliga utsmyckningar av varierande kvalitet. 
 
En som håller en mycket hög kvalitet och som återfinns på en rad ställen i Bristol är fenomenet Banksy. Jag skriver fenomen eftersom vad jag förstår så vet ingen, eller i alla fall mycket få, vad eller vem som döljer sig bakom pseudonymen. För en sådan är det. Det sägs att Banksy är en man. En politisk, bland annat, aktivist som grafittimålar på husfasader och som numera tydligen gör det i lite olika städer i världen. Tidigare var det bara Bristol som dekorerades. 
 
Han, hen, de gör det mycket bra! Det är intelligent, snyggt genomfört och når sannerligen en mycket god verkshöjd. 
 
Det kan man inte säga om den här typen:
 
Om han inte heter Rune och har stavat sitt namn fel så får man väl anta att han har någon typ av självinsikt som kallar sig för *"Rude". För oförskämt är det verkligen. Det här är klotter och inte konst, och jag avskyr det. Jag förstår mekanismerna bakom den här sortens agerande och jag vet också att det för de flesta är ett övergående ungdomligt oförstånd där behovet av att bokstavligt talat sätta sitt märke på något för en del är stort, men särskilt överseende känner jag mig trots det inte. 
Här har han också varit, Rune. Eller om det är en tjej, Rude Rut kanske, inte vet jag. 
 
Banksy är det emellertid inte. Den saken är säker.
#1 - Mösstanten

Nej jag är inte Banksy. Och jag är inte heller förtjust i klotter. Det kostar många pengar att sanera.

Svar: Ja, precis. Dyrt och fult, sämsta tänkbara kombination.
Maximalisten