Maximalisten

Tipstjänst
Lite lästips kanske? Så här i juletid. Jag har valt ut några favoriter som var och en av dem gett mig en särskilt stor läsvärdesupplevelse. 
Uppifrån och ner:
 
Frans de Waal (primatolog, psykolog, etolog) gör jämförelser mellan människan och andra primater främst med avseende på moral. de Waal har under ett tjugotal år studerat temperamentsfulla schimpanser och fredsälskande bonoboer varav de senare lever i matriarkat och som gärna råder bot på konflikter genom att ha sex med varandra. Eller, bonoboer använder sex för lite av varje, det är faktiskt vad de gör helst i livet. De är fredliga och mycket erotiskt intresserade. 
 
Boken är utomordentligt välskriven och resonemangen både djärva och fängslande. Experimenten med de två kapucineraporna som behandlas orättvist i ett försök att bevisa teorin att känslan för rättvisa har rötter mycket långt tillbaka i tiden när människa och apa var samma art är både roande och rörande. I korthet går det ut på att de två aporna som sitter i varsitt rum men kan se varandra byter en sten mot gurka. De ser att det även finns vindruvor vilket är kapucinerapors favoritfrukt men upprörs inte av det så länge de båda får samma belöning för sina stenar. När så den ena plötsligt får en vindruva som tack för stenen men den andra fortfarande bara får gurka förändras sannerligen stämningen. Den som fått gurka men blivit utan vindruva vägrar att äta gurkan som den tidigare ätit med god aptit och får i stället ett utbrott av ilska. Det är mycket tydligt hur orättvist behandlad hen upplever sig ha blivit. 
 
Vid minsta intresse för människans natur, moralbegreppet eller primater - läs den här boken. 
 
Oliver Sacks (professor i neurologi) har skrivit fantastiska böcker men det här är i mitt tycke hans bästa. Hans bok "Awakenings" är kanske hans mest uppmärksammade. I den beskriver han arbetet med patienter som efter att ha drabbats av epidemisk hjärnhinneinflammation blivit katatona och upptäckten av L-dopas gynnsamma effekter på tillståndet. Robert de Niro spelade huvudrollen i filmen som vann ett flertal priser. 
 
I "De färgblindas ö" åker Sacks till en stillahavsö vid namn Pingelap där en del av invånarna är totalt färgblinda. Sacks, själv ansiktsblind, reser också till ön Guam för att där studera en ovanlig ärftlig nervsjukdom. Men det är inte allt han gör, hans livslånga intresse för botanik gör att han även intresserar sig för den mycket speciella växtlighet som finns på dessa öar. Av särskilt intresse framstår kottepalmerna som stammar från förhistorisk tid. 
 
Det här är en lysande bok, finns inte en sida, inte en mening i den här boken som känns onödig eller tråkig. Sacks är briljant både som författare, berättare och som neurolog (förstås). Hans underfundiga humor adderar ytteligare till det redan höga läsvärdet. 
 
Vid minsta intresse för öar, sällsynta sjukdomar, saker man annars inte vet något om eller helt enkelt bara intresse för en extremt bra berättelse - läs den här boken. 
 
Richard Dawkins (evolutionsbiolog, etolog) författare till en av de bästa böcker som skrivits "Illusionen  om Gud" och i mitt tycke en av de mest intelligenta människor som lever och verkar i samtiden berättar här i sin självbiografi "Nyfikenhet och förundran" (första delen av två) om de första 35 åren av sitt liv. Det här är en bok av stort intresse inte minst med tanke på hans stora påverkan på hur vi ser på evolution och religion. 
 
Utmärkt skriven, otroligt rolig och alltigenom högintressant. Jag älskar Dawkins.
 
Vid minsta intresse för ateism, intelligens, levnadsbeskrivning, samtidshistoria och stora tänkare - läs den här boken. 
 
Andrea Wulf  (historiker) skrev en intressant bok - "Jakten på Venus" - om ett globalt samarbete mellan vetenskapsmän över hela världen som slog sig samman i slutet av 1760-talet för att studera hur lång tid det tog för planeten Venus att passera solen. Den boken var mycket bra men den jag vill lyfta fram här är ännu mycket bättre. I "Vetenskapens bortglömde hjälte" möter vi naturforskaren Alexander von Humboldt, bror till den för vår tid betydligt mer kände Willhelm von Humboldt. 
 
Den här boken har allt! En exceptionell människa som gör exceptionella saker exceptionellt ofta och på de mest exceptionella sätt. Jag citerar baksidestexten: "Alexander var en upptäcksresande och sin samtids mest berömda vetenskapsman. Städer, floder, bergskedjor, en pingvin och en gigantisk bläckfisk - till och med en plats på månen - bär hans namn. Hans liv var fyllt av upptäckter och äventyr: han besteg världens högsta vulkaner, tog sig igenom det mjältbrandssmittade Sibirien och skrev banbrytande bästsäljande böcker."
 
Han gjorde också förutsägelser angående miljöpåverkan och förstod vilka negativa konsekvenser det skulle bli av avverkning av träd på sluttningar ner mot sjöar och mycket mycket mer. 
 
Det här är en av de absolut bästa biografier och bästa böcker alla kategorier jag någonsin har läst. 
 
Vid minsta intresse för historia, innovation, enastående prestationer, exceptionalitet och genialitet - läs den här boken.
 
Julian Guthrie (journalist, författare) har skrivit boken "How to make a spaceship" som måhända inte är ett stort litterärt mästerverk men som handlar om några av världens absolut mest drivna entreprenörer inom rymdfart. Här skriver hon om Peter Diamandis och hans X-PRIZE, kampen om att skaffa fram pengarna och inte minst om alla de som på olika sätt jagade efter att erövra den betydande prissumman för den osannolika och imponerande prestationen att skicka en bemannad farkost på 100 kilometers höjd och sedan göra om samma sak med samma farkost inom två veckor. 
 
Personerna i boken (däribland Diamandis, Routan, Melville) är dock vad som bränner sig fast längst i mitt minne. De är alla så märkvärdigt modiga, galna, uppfinningsrika, våghalsiga, övermodiga, äventyrliga och så komplett och emellanåt också bokstavligt utomvärldsliga att det knappt går att ta in. Jag satt många gånger under läsningen och både rös och förfärades av saker de tog sig för. Men främst imponerades jag förstås. Tänk ändå, att så många av de saker, upptäckter, innovationer som fått så stor betydelse för så många gjorts av så få. Ibland bara en enda individ. Tanken svindlar.
 
Vid minsta intresse av produktiv inspirerande galenskap parad med enorm intelligens och sinne för äventyr utan begränsningar - läs den här boken. 
#1 - Mösstanten

Verkligen intressanta tips och jag har inte läst någon av dem. Min man har intresserat sig en del för Dawkins. Han läser mest facklitteratur. Det blir inte så ofta som jag gör det. Jag ska tipsa min man om det här inlägget. Kanske har han läst någon av böckerna?

Svar: Så kul med litteratur tycker jag! Och med tips om litteratur!
Maximalisten

#2 - Amanda (Swedish Passport)

Åh, tack för tipsen! :D

Svar: Hoppas du hittar något du gillar. :-)
Maximalisten