Maximalisten

Vilken författare som är min sista litterära måltid
Öppnade en julklapp under helgen som gick. Tekniskt sett öppnade jag den inte egentligen eftersom den inte var inslagen och jag läser den väldigt försiktigt så det är troligt att ingen märker att den är lite lättare begagnad när jag efter att ha låtit min man slå in den sedan öppnar den på riktigt på juldagen som är dagen vi firar julafton. 
 
Det gick verkligen inte att vänta. Den frestade mig som en cigarett gör efter en godare supé eller som en sambarytm gör för höfterna. Liten till formatet men, förstod jag innan att ha läst ett enda ord, en lika säker förälskelse som en klumpig hundvalp är för vilket barn som helst. 
 
Om jag var förvisad till att bara få läsa en enda författare under återstoden av mitt liv så skulle det vara Fredrik Sjöberg. Så överlägset bra är han, och detta sagt trots att jag har mängder med favoritförfattare och trots att jag har läst så många böcker genom livet som jag verkligen har älskat. Men som sagt, ur ett strikt sista-måltiden-scenario avseende författare så blir det Sjöberg och ingen annan än honom. 
 
Han berättar alltid historier om intressanta människor men det finns det många som gör. Han skriver otroligt bra men det finns det också många som gör. Han är uppenbart intelligent och själv högintressant men det finns det många som är. Så vad är det med den här människan, den här författaren, som gör att han så tydligt favoriseras av mig? 
 
Han gör det helt enkelt bättre än alla andra. Betraktelserna är mer exakta, sambanden överraskande, orden är bättre valda och allt är enastående fängslande samtidigt som det är oerhört roande. Han är min typ av människa, den där favoritsorten som så sällan uppenbarar sig. Chokladbiten i mitten av asken, den man minns och alltid saknar. Två böcker av honom ännu olästa. Kan inte lova att de förblir i det skicket tills jag ger mig dem i julklapp på juldagen, vår julafton. 
Julens lyxigaste läspralin. Avnjuten innan inslagning. 
#1 - Mösstanten

Fredrik Sjöberg har jag inte läst en enda bok av. Jag måste genast skriva upp hand namn i min anteckningsbok! Tack för tipset!