Maximalisten

Bloggen ger er en 22 år gammal ögonbrynspenna!
I april fyller min ögonbrynspenna precis som min äldsta dotter 22 år. När min dotter var några veckor gammal var jag värdinna för ett så kallat Home party. Fråga mig inte varför namnet på företeelsen var på engelska, för det vet jag inte. Hur som helst så var Home parties på den tiden mycket populära och för både de som sålde produkterna och för oss som försökte skramla ihop gäster till träffarna ganska utmattande. För att pigga upp tillställningarna och piska värdinnor att manipulera, hota, vädja till och muta precis alla de kunde tänkas känna att komma så frestade försäljarna oss med något de kallade för "Värdinnegåva". 
 
Värdinnegåvorna var en sorts pyramidspel där fler gäster och mer försålda varor ledde till bättre och dyrare gåvor. Med tanke på allt slit, tjat och ekonomisk blodspillan som det i slutänden innebar att vara värdinna för ett Home party kunde man ju lika gärna bara ha köpt de där himla värdinnegåvorna i stället. Hade blivit billigare på alla de sätt. Det är jag övertygad om.
 
Hur som helst var jag alltså i april 1996 värdinna för ett Home party där det såldes smink- och hudvårdsprodukter. Försäljaren, som förresten var en kompis och tidigare kollega till mig, hade gått något slags kurs hos Madame Chic som märket hette och hade på det viset blivit certifierad insmörjare. Så det fanns alltså möjlighet att få prova produkterna samtidigt som man också fick det tvivelaktiga nöjet att få berättat för sig vilka problem ens hud hade. Det var en hel del ska sägas! Det är inte klokt vilka problem man kan gå runt med utan att ha en aning om det. 
 
Nåväl, det var givetvis trevligt också. Det var alla de där Home party-försäljningarna. Det var fnissigt, uppsluppet, lekfullt (jag minns särskilt en lek som involverade toapapper under ett Tupperware-party där jag genom exceptionell skicklighet i något moment jag glömt vann en måttsats) och på det hela taget ganska roligt. 
 
Där och då, för snart 22 år sedan köpte jag en ögonbrynspenna från Madame Chic. Den penna ni ser på bilden. Och! Den kommer alltså att räcka i 44 år eftersom halva pennan är kvar. Det är ju ganska fantastiskt! Det säger dessutom något om:
 
1) hur ofta jag sminkar mig
2) Madame Chics oöverträffade kvalitet på sina produkter
3) förmodligen en hel del om båda sakerna
 
Faktum är att jag sminkar mig väldigt sällan. Ibland, då och då med långa och oregelbundna mellanrum, tänker jag att jag skulle vilja bli lite mer ordentlig när det gäller det där. Jag har också vid några tillfällen genom livet gjort några halvhjärtade försök att bli lite mer fräsig och knallat upp flera morgnar i sträck för att applicera diverse krämer, underlag, highlighters och annat. Vid några tillfällen har jag också blivit kraftfullt uppmuntrad av hårfrisörskor som exempelvis gett mig ögonbryn på allvar. Alltså sådana som de på ett ganska smärtsamt sätt skapat åt mig genom att dra bort strån de bedömt vara missanpassande. De har också lagt på svidande svärta som ibland gjort att jag sett ut som Groucho Marx eller som om två svarta skogssniglar lagt sig tillrätta för en långvarig vila i ansiktet på mig. 
 
De har aldrig hållit i sig, de där försöken att lägga en snygg varje-dag-make up. Efter två, tre dagar är jag så uttråkad att jag faller i sömn bara av att tänka på att behöva plocka fram spatlar och penslar och speglar och filliduttsaker som ska blanda andra saker med grejer som är smetiga, glittriga och kletiga. Och jag känner mig inte piggare eller fräschare av det heller. Jag tycker att ögonlocken blir tunga och att jag känner mig trött av det, och jag tycker att jag ser de där spindelbenen i ögonvrån hela tiden. Dessutom kan man ju inte pilla sig i ansiktet alls om man inte vill råka förflytta det som ska vara runt ögonen till munnen och tvärtom. 
 
Fast ögonbrynspennan gillar jag. Den är en av fem saker i min necessär och jag saknade den när den för ett tag sedan var borta flera dagar under en resa. Inte för att jag längtade efter att använda den. Det skulle jag med stor sannolikhet inte ha gjort ändå, men för att den är min och för att den är lika gammal som min dotter är och för att den OM jag några gånger per år vill ha ögonbryn alltid ställer upp.