Maximalisten

Spektakulära räddningar
Ofta handlar spektakulära räddningar om enastående idrottsprestationer där en målvakt plötsligt förvandlats till Elastaflickans motsvarighet och töjt ut kroppen på ett imponerande sätt som förlängt fingrarna med någon halvmeter. 
 
Det kan också handla om helt fantastiska räddningsinsatser där två vanliga medelålders småbarnspappor är ute på en fisketur och hittar en val i en insjö. Ingen vet hur den har kommit dit men småbarnspapporna och miljonpubliken som ser detta sändas live på en hastigt startad youtube-kanal förstår utan vidare att tiden håller på att rinna ut. Valen måste tillbaka till havet innan det är för sent. Småbarnspapporna provar lite olika tillvägagångssätt. De försöker få sina skjortor under valens mage för att på det sättet kunna bära hen till havet, men får ge upp det försöket. De bestämmer sig i stället för att fälla några träd, använda skjortorna för att knyta ihop dem till en landgående flotte för att dra valen till sitt rätta habitat. Snabbt sågar småbarnspapporna ner ett träd som råkar vara av sorten Redwood och därför 112 meter högt. Behövs alltså bara ett och det är tur det eftersom allt småbarnspapporna har att såga med är varsin ölöppnare. 
 
Utan att gå in på några detaljer så återbördas valen efter en kämpig halvtimme till havet där den kelar lite med småbarnspapporna som tack för hjälpen innan den vänder dem stjärtfenan och ger sig av mot solnedgången. 
 
Så kan en spektakulär räddning gå till. 
 
En annan spektakulär räddning kan vara den här:
 
Ja, vi är väl alla högst medvetna om alkoholens skadliga inverkan på oss människor. Vad som kanske delvis är okänt, i alla fall för en del, är att den också har en direkt förstörande effekt på exempelvis ett vackert bord i hallen. 
 
Utan att peka ut någon familjemedlem som skyldig kan jag berätta att det inte var jag och heller inte mitt umgänge som orsakade förödelsen. Den icke utpekade familjemedlemmen hade emellertid gjort vad hen kunde för att skydda inventarierna och sagda bord hade därför en duk över sig. Det i sin tur ledde olyckligtvis fram till att när så en drink av någon sort av misstag spilldes så upptäcktes det inte förrän senare. Mycket senare. Och då såg bordet alltså ut så här. Det hade blivit lite mindre snyggt. 
 
Vad fanns att göra åt saken? Jag lutade åt: inget. Eller: inlämning till möbelrenovering och ja, det senare får väl anses vara det förnuftigaste alternativet. Dock är det lite av en operation, bordet är minst sagt tungt och numera saknar hushållet dragkrok på bil. Kändes som lite av en kraftansträngning faktiskt. Därtill stundade flera andra evenemang där det fanns anledning att misstänka att ytterligare negativ påverkan av bord kunde komma ifråga. 
 
Så började en vag men ändock tanke makligt röra sig mellan synapserna. Först var det bara ett mummel. "Farmor, farmor ... hm. Vad sa farmor om bord? Sa hon något om bord? Eller var det om fläckar? Kanske rörde det sig om en patiens? Nej, det var något om fläckar och lungcancer. Inte lungcancer. Cigaretter var det ju! Nej, inte det heller. Aska? Var det aska?"
 
Och det var det. Jag mindes att min förträffliga och helt vansinnigt snälla och mysiga farmor en gång berättat för mig att man alltid ska se till att ha lite cigarettaska sparad eftersom den är så användbar. Och nu kom jag också på ett av de användningsområden hon talat om. Borttagning av fläckar på möbler!
 
Sagt och gjort. Jag gav mig av i riktning mot de rökare jag känner och tiggde aska. Några dagar senare hade de producerat vad jag behövde och jag kunde skrida till verket. 
 
En spektakulär räddning. Inte lika mirakulös som småbarnspappornas räddning av valen, men man måste ju inte jämföra om man inte vill. 
 
Tack farmor (och rökarna). 
#1 - Mösstanten

Men det är ju helt fantastiskt! Undrar om det skulle funka på mitt bord? Björk, tror jag, ljus fernissa. fläckar av vatten. Hm.

Svar: Trist att det inte går att konsultera min farmor om saken, men värme är ju som regel bra. Om bordet är väldigt ljust skulle jag testa att stryka med medelvarmt strykjärn på vattenfläckarna med duk emellan.
Maximalisten