Maximalisten

Bakläxa
Jag måste erkänna mig skyldig till att aldrig ha lärt mina barn (och inga andras barn heller för den delen) att tvätta. Mitt yngsta barn brukar uppmärksamma mig på den saken då och då när hon anser det nödvändigt att rikta min uppmärksamhet mot sådant jag borde gjort men aldrig gjorde. Jag brukar då påminna henne om att de missade tvättkunskaperna bara är toppen av isberget av saker jag aldrig lärt vare sig henne, hennes syster eller min mans barn. Så mycket jag aldrig lärt ut. Massor! 
 
En hel del av det outlärda beror förstås på att jag inte själv kan det, medan annat beror på att jag antingen inte tänkt på att lära dem det eller tvärtom - har haft en synnerligen medveten tanke med att de skulle slippa eftersom de väl ändå skulle lära sig det själva senare i livet. Typ när de flyttat hemifrån. 
 
Ja, jag erkänner mig skyldig till att ha tänkt så. Förresten var det ingen som lärde mig att tvätta heller. Mina föräldrar lärde mig på sin höjd var kemtvättbutiken låg och hm... kanske något om konsten att vika badlakan också. Fast det senare kan ha varit farmor som gjorde. Farmor som fick nio barn, varav åtta överlevde, och som var en hejare på att få vardagens alla nödvändigheter att te sig om inte skrattframkallande roliga så i alla fall som något man även som mycket ung och kort person kunde gripa sig an. Hon hade långt tålamod också, vilket är något av en förutsättning för att lära ut något som helst till barn.
 
Jag har också långt tålamod med ungar men har väl använt det till att lära dem andra saker än tvätta kläder och laga sufflé. Jag har mer koncentrerat mig på att lära dem hur man är en hygglig och bussig person som också har god självkänsla, hög integritet och ett genuint självförtroende. Jag har även lärt dem att omge sig med välmenande människor och välja snälla och bra partners. Välj alltid de som är snälla! har jag sagt och alltid menat det.
 
En gång lärde jag dessutom min mans ena dotter att skära en lök på bästa sätt. Helt värdelös har jag minsann inte varit. Och det tycker de nog inte heller, ska väl sägas. Men att jag inte lärt min yngsta dotter tvätta skaver visst i bland. Så här kommer mina bästa råd:
 
Tvätta alltid underklader, badlakan, handdukar och sängkläder så hett som möjligt, 60 eller mer. Om Victoria Secret säger till dig att du ska köra dina spetstrosor på 30 grader, tro henne inte. 
Blanda rött med blått. Det verkar otroligt riskabelt men går fint.
Sortera annars enligt färg.
Kör vittvätt med vittvättmedel. 
Överhuvudtaget - anpassa tvättmedel till aktuell tvätt.
Strumpor på minst 40 grader. 
Torktumla inte resårer, det blir bara volanger av dem.
Häng luftigt i torkskåpet så torkar allt jämnt även i det sämsta av skåp. 
Kör BH:ar och tunna blusar som annars drar sig i sömmarna i tvättpåsar.
Töm fickorna! 
Läs tvättråden och sätt dig in i hur tvättmaskinen fungerar - alla är olika men ganska lika ändå. 
Fyll maskinen ordentligt, i alla fall tvättmaskinen. Måste du använda tumlaren så fungerar det bäst med ganska lite som ska torkas i den. Välj alltid att lufttorka om det är tillgängligt som alternativ. 
 
Fortsätt vara en bra person. Tvätten är sekundär. 
 
 
Kanske inte regerar i tvättstugesammanhang men har alltid haft en tilltalande fallenhet för att bära upp huvudbonader av alla de slag på bästa sätt. 
 
 
 
 
 
#1 - Bella

Vilket fint inlägg! Det låter som att du har prioriterat rätt tycker jag🙂

Svar: Tack! Ja, jag hoppas det. Jag tror det också. Det ordnar sig nog med tvätten på något vänster. :-)
Maximalisten

#2 - Mösstanten

Behöver själv påminnas ibland så det inte blir fel. Vi hade lite tvättkunskap i hemkunskapen i skolan. Jag kommer ihåg att man skulle mäta tröjan och lägga den plant för torkning efter tvätten. En ylletröja antar jag att det var. Mätt någon tröja har jag aldrig gjort.

Svar: Hur man inte ska göra med ullplagg lärde jag mig den hårda vägen när dyra favorittröjan bara passade till en docka efter första tvätten.
Maximalisten