Maximalisten

Att låta udda vara jämnt
Utbildningsradion sände en dag när jag var liten ett program om en konstnär som steg för steg visade hur han gjorde när han målade. Jag minns inte vilka motiven var, kanske fregatter, men jag minns en annan sak som jag inte dittills upplevt - en ENORM njutning. 
 
Vid varje penseldrag uppstod sköna rysningar i hårbotten och jag blev otroligt avslappnad av att sitta och titta på konstnärens konstnärliga övningar. Jag ville inte att programmet någonsin skulle ta slut! 
 
Efter den här händelsen upptäckte jag att jag kände på samma sätt inför en del andra saker. Exempelvis kände jag så när jag såg andra människor få håret klippt eller när någon hantverkare tapetserade. Fanns fler saker också. Hur som helst så har det där följt mig genom livet. Sätt mig i väntrummet hos en frisör och jag klagar inte ens om jag får vänta i sju timmar. Inte så länge som det finns hår som blir klippt och som jag får bevittna medan det blir det. Jag tycker i och för sig att det är skönt också när jag får mitt eget hår klippt men inte alls på samma sätt. Och när vi har haft hantverkare hemma - det har blivit några sådana genom åren - så älskar jag att ta med mig en stol och slå mig ner för att betrakta och njuta av tillskärningen av tapeterna, påföringen av limmet och mönsterpassningen mot vägg och redan satta våder. Snudd på det bästa jag vet!
 
Underarbetet gör inget för mig. Inte målning (av väggar alltså - konst känner jag fortfarande på samma sätt som när jag var liten för) heller. Nej, själva tapetmomentet ska det vara för att få mig riktigt njutbart avslappnad. 
 
I alla fall är det ett ringa antal människor som jag dryftat saken med och ingen av dem har känt igen sig i det jag berättat. Maken till exempel såg oförstående på mig när jag berättade om detta. Han höjde på ögonbrynet och sade något i stil med:
 
"Få se nu... Det du säger är alltså att du får en fysisk reaktion av att titta på när andra arbetar?"
"Ja! Eller nej. Alltså, det är inte arbetet i sig utan - ja, inte vet jag. Det är något med vad som görs och hur!"
"Märkligt."
"Bah! Så udda är det knappast!"
"Jo, det tror jag allt det är", sade maken och strök sig över skägget.
 
Och det tycker jag också är så himla härligt! Skäggstrykning och ansning av detsamma!
 
"Gör det igen!" uppmanade jag genast maken och satte mig tillrätta i fåtöljen i biblioteket.
"Vad?"
"Skägget" Stryk dig över skägget" ropade jag hetsigt. 
 
Mjaha. Vad var det nu den här berättelsen ur mitt liv skulle ta vägen?
Jo!
 
För inte allt för länge sedan så upptäckte jag av en händelse att jag visst inte är udda och ensam om det här - vad det nu är. Det har till och med ett namn! Till och med en förkortning!
 
ASMR
Autonomous Sensory Meridian Response
 
In your face maken!
(Hehe.)
Så det visar sig alltså som med det mesta nu för tiden att vi människor inte är så unikt unika som vi kanske förleds att tro. Det finns människor som ARBETAR med, eller om man säger inom, ASMR! Det ni! 
Jag dök genast ner i det ymniga och lätt tillgängliga materialet. Fast tja ... det funkade inte på mig. När jag kollade på youtube på människor som viskar, prasslar med papper, river med naglar mot hårbotten unt so weiter hände ingenting med mitt sensoriska centra. Inget välbehag uppstod. Så tydligen (och vad är oddsen på det?) går det inte att lura min hjärnstam eller vilken del det nu är som sköter spakarna för ASMR. Näpp. Icke lurbar. Det måste vara på riktigt! En fakehantverkare eller en konstnär som visar steg för steg just för att framkalla sensationerna funkar lika dåligt på mig som inspelade fyrverkerier gör för min skotträdda hund. 
 
Måste vara the real deal. 
Men ändå! Kul att det finns och att det har ett namn, det här välbehagssyndromet. Tumme upp för det. 
 
Gullig svanslös grej på tapeten som också får mig att rysa av välbehag och lycka. 
 
 
 
 
#1 - Mösstanten

Nu fick jag lära mig något nytt. Så märkliga vi människor är. Och så blev jag påmind om att jag bör boka tid hos frisören, så det ska jag göra nu.

Svar: Då väntar en avkopplande stund för dig!
Maximalisten

#2 - Bella

Ni ser ut att ha så fint hemma! Kan du inte göra nått/några inlägg med hemma-reportage😀?

Svar: Tack! Vad snällt sagt! Och det kan jag visst! Rolig idé, den sätter jag i verket under veckan som kommer - den här veckan är det studentmottagningar som gäller för hela slanten. :-D
Maximalisten