Maximalisten

En lördag i Gimo och Hofors
Jag tillbringade en timme på en hundutställning i Ransäter för 24 år sedan. Det var en solig och mycket varm dag och jag var gravid och illamående. På den tiden hade jag en Chihuahuavalp och var intresserad av att titta på andra av samma ras som skulle ställas ut, men det blev som sagt bara en timme innan tröttheten och längtan efter jordgubbar och tupplur i hammocken i dåvarande svärföräldrarnas sommarstuga blev för stor. 
 
I lördags var det dags igen. Jag har ju som ni redan vet begåvats med en Bostonterriervalp och nu skulle hennes - mycket framgångsrika - uppfödare ställa ut henne och ett par av sina andra hundar. Avfärd från Karlstad 04.30 och GPS inställd på Gimo tog oss genom vindlande vägar i trollska skogar, förbi fantastiska insjöar, vackra träkyrkor och underbara hus och sommarbostäder. 
 
Jag kände mig lugn. Inga krav på mig. Jag är ju ingen "handler" så jag skulle bara bidra med små praktiska insatser som rastning av hundar och liknande. Sådant är jag bra på! Jag saknade dessutom uppfattning om vad en hundutställning innebär och vilka moment den omfattar. Men det skulle jag strax bli varse!
 
Efter att vi parkerat packade vi upp saker som: tält, "barnvagn" för frakt av hundar, stor annan kärra och väldigt mycket annat. Detta skulle sedan fraktas över ett mycket stort område till en särskild plats som kallas "ring" fast det är en rektangel där just vår sorts hundras skulle visas. 
 
DET FANNS HUR MYCKET HUNDAR SOM HELST PÅ UTSTÄLLNINGSOMRÅDET! Jag ljuger inte! HUR MÅNGA SOM HELST!  Och en hel del raser som jag inte ens visste fanns. Tjeckisk varghund till exempel. Hade INGEN ANING om att den finns. Men det gör den! Ser precis ut som en varg. Flera sådana stod med sina ägare och hängde vid en rektangelring som innehöll ett stort antal Bedlingtonterriers. De i sin tur har ganska många likheter med små ulliga lammungar. Vände man sedan huvudet åt ett annat håll så riskerade man att missa rasen Basset Hound som är en ras med väldigt blygsam benlängd, och bredvid dem sprang fem nyfriserade och mycket ljusiga Borzoier omkring på ett välordnat och helt synkroniserat led på sina väldigt långa ben. 
 
En febril verksamhet rådde på området. Tält i alla färger och former hade rests och i varje tält fanns minst en, oftast flera, hundar och människor som alla hade olika aktiviteter för sig. Pälsraserna borstades, andra polerades, klor klipptes, pannluggar kammades och så vidare. 
 
Jag socialiserade och njöt av trevliga människor och ett stort antal hundpussar. En särskilt minnesvärd fick jag av en Grand Danois, han täckte hela mitt ansikte med bara en enda slick. Bra storlek på tungan! 
 
Och för Showteams Kennel rasade välförtjänta segrar, rosetter, hundmatsvinster och pokaler in. Vilket prisregn! Så glad för uppfödarens skull - det ligger mycket arbete bakom framgångarna. 
 
Lite bilder:
Domaren, uppfödaren Lena och min egen Lilly!
Snyggingar! Hunden närmast bakom kommer från samma uppfödning och blev även hon prisad för sin skönhet, linjer, proportioner och massa annat som kunniga människor bedömer. 
När allt var färdigt åkte vi till vackra Hofors där vi skulle inkvarteras och jag och top notch-hundarna tog en skön promenad runt en tiopoängstjusig sjö!
Här ser ni en bukett med Bostonharar! 
Och här bodde vi som prinsessor i ett lantligt drömslott! Här bor och verkar det härligt gästfria och generösa värdparet som driver den underbara kenneln Gamla Herrgården som föder upp enastående Tibetanska Spaniels. 
 
Här hade vi det hur bra som helst!
 
Helt fantastiska omgivningar!
En del av pokalskörden!
 
Och i går kom jag hem igen - också himla mysigt och bra!
Maken bjöd på middag! Han är allt bra bra han!
 
Trevlig måndag på er kamrater.