Maximalisten

Nej vet ni vad!
(null)
 
Ända sedan jag först fick höra talas om den i ett radioprogram, minns inte vilket men P1 (så klart) har jag velat se den. Den har fått lysande recensioner och igår tryckte jag därför ner maken på en stol vid sidan av mig och loggade in på Cineasterna och lånade "Shoplifters" (Manbiki kazoku i originaltitel).
 
Shoplifters är gjord av Hirokazu Koreeda och fick i nominerings- och prisregnet som följde även en Oscarsdito. Nominering alltså. Så det här ska vara bra. Väldigt bra. Tycker uppenbarligen andra, men se det tycker inte jag! 
 
Jag blev så irriterad på den. Den förklarade inget, berättade lite och gestaltade ännu mindre. Barnen var söta, mannen kanske den mest övertygande och "farmor" den karaktär som stannande kvar på näthinnan. Men detta skulle alltså vara en film med många lager, inget och ingen var tydligen vad och vem man trodde att det och dem var. Och det är väl bra och intressant det, men när en film är särdeles finkulturellt tilldragande - ja, då får man banne mig inget veta. Helst ska den sluta mitt i också. Och inte för att förstöra det eventuella nöjet för någon annan, men visst slutade den mitt i. 
 
Bah! Tröttsamt. Jag vill inte sitta och gissa, fråga, undra och inte förstå. Så nu vill jag inte ha sett filmen jag sett. Men den är givetvis sedd ändå - därav inleds 2020 i ganska taggig sinnesstämning. 
 
Annars då? Med er menar jag? Vi har ju lite att ta igen. 
 
Själv har jag blivit lite besatt av Svenska Akademien. Läste som jag väl skrev om i bloggen "K", och därefter också "Klubben". Nu läser jag "Svenska Akademien: Makten, kvinnorna och pengarna" och lika usel som "Shoplifters" var är den sistnämnda bra. Njuter och förfasar mig i lika stora mängder. Men märkligt ändå att jag aldrig tidigare vare sig skymtat, läst eller hört något av författarna till denna utmärka bok. De jobbar tydligen för SVT och har blivit utgivna tidigare men helt gått under min radar. 
 
Nåja, det ska väl gå att ändra på.
Välkommen läsåret 2020! Välkommen också veganåret 2020! I alla fall för mig.
 
Nog för nu.